Вуглеводи

Контроль харчування неможливий без основних знань з дієтології. Знання ці можна отримати, прийшовши на курси з дієтології, але якщо ж ви самостійно хочете вивчати цей матеріал, то перше, з чим вам потрібно познайомитися – це нутрієнти. Існує три класи основних макронутриентов: білки, жири і вуглеводи. Складаючи меню, необхідно стежити за кількість кожного з них. Кожен клас має свої підкласи. Наприклад, вуглеводи поділяються на швидкі або прості і повільні або складні. Тим, хто притримується дієти, потрібно, в першу чергу, контролювати кількість швидких вуглеводів.

Прості вуглеводи бувають двох видів: моносахариди і дисахариди. Вуглевод відноситься до тієї чи іншої групи в залежності від його структури. Моносахариди складаються з одно молекули і при гідролізі (впливі води) не розпадаються на більш дрібні структури. Дисахариди ж складаються з двох моносахаридів.

Моносахариди

До моносахаридів відносяться такі сполуки як глюкоза, фруктоза і галактоза. Серед них найбільш поширеним є глюкоза. Вона міститься у фруктах і ягодах, залишки глюкози – в глікогені і крохмалі. Глюкоза входить до складу багатьох дисахаридів, в тому числі – сахарози. Глюкоза є найважливішим джерелом харчування для всіх клітин нашого організму – для мозку, м’язів, серця і т.д. Для того, щоб глюкоза з кровотоку потрапила в клітини, необхідна участь гормону інсуліну. Цей гормон синтезується в підшлунковій залозі і при підвищенні рівня глюкози в крові виділяється в кровотік, щоб транспортувати глюкозу до органів і тканин.

Фруктоза – моносахарид, який міститься в фруктах і ягодах. У кишечнику фруктоза всмоктується повільніше, ніж глюкоза, а з крові утилізується швидше. В обміні фруктози інсулін не приймає участь і використовуватися вона може тільки печінкою.

Галактоза – моносахарид, який міститься як в тваринних, так і в рослинних джерелах, а також в певних мікроорганізмах. Галактоза входить до складу таких дисахаридов як лактоза і лактулоза. В процесі окислення з галактози утворюються слизнева і галактуроновая кислота.

Дисахариди

Ці сполуки складаються з двох молекул моносахаридів. Самими основними прийнято вважати такі дисахариди як сахароза, лактоза і мальтоза. Дисахариди мають солодкий смак і легко розчиняються у воді.

Сахароза – дисахарид, до складу якого входять дві молекули моносахаридів – залишок глюкози і залишок фруктози. У шлунково-кишковому тракті сахароза розщеплюється за допомогою ферменту сахарази і моментально надходить в кровотік. Сахароза служить джерелом енергії для організму, також при метаболізмі сахарози утворюється глікоген і жири. Основним джерелом сахарози є столовий цукор, який на 99,75% складається з цього дисахарида.

Мальтоза – дисахарид, до складу якого входять два залишки глюкози. Мальтоза в основному міститься в солоді, патоці і інших продуктах, виготовлених з них. У вільному вигляді практично не зустрічається.

Лактоза – дисахарид, до складу якого входять залишок глюкози і залишок галактози. Лактоза – вуглевод, який міститься в молоці і молочних продуктах. У шлунково-кишковому тракті під дією ферменту лактази дисахарид розщеплюється на глюкозу і галактозу. З віком активність цього ферменту може зменшуватися і у таких людей розвивається непереносимість цільного молока і молочних продуктів.