Програма курсу
Основи дієтології: Вплив харчування на здоров’я. Дієтологія як наука. Введення в дієтологію. Взаємозв’язок з іншими науками. Нутриціология. Харчові нутрієнти. Роль їжі в житті людини. Відповіді на питання.
Шлунково-кишковий тракт. Анатомія. Функції кожного відділу шлунково-кишкового тракту. Кишкова мікрофлора. Профілактика і лікування порушень в роботі шлунково-кишкового тракту. Відповіді на питання. Домашнє завдання: фільм “Печінка і її функції”.
Білки. Функції білків. Харчові джерела білка. Метаболізм білків. Амінокислоти замінні і незамінні. Добова потреба в білку. Ознаки нестачі білка в організмі. Білок для контролю ваги. Кількість засвоюваного білка з різних продуктів. Практика. Відповіді на питання. Домашнє завдання
Жири. Класифікація та функції жирів. Метаболізм жирів. Харчові джерела жирів. Транс-жири. Добова потреба в жирах. Холестерин, тригліцериди, поганий і хороший холестерин. Атеросклероз. Практика: розрахунок ІМТ, основного обміну, добової потреби в енергії. Відповіді на питання. Домашнє завдання: завдання по темі заняття
Вуглеводи. Класифікація та функції. Метаболізм вуглеводів. Глікемічний індекс і глікемічне навантаження. Харчові джерела простих і складних вуглеводів. Добова потреба у вуглеводах. Цукрозамінники. Глюкоза і фруктоза, їх відмінності, метаболізм, вплив на глікемічний і інсуліновий індекс. Роль вуглеводів у розвитку цукрового діабету. Профілактика метаболічного синдрому. Практика: розрахунок БЖУ, складання меню. Відповіді на питання. Домашнє завдання: складання меню для людини з заданими параметрами
Вода. Важливість води для організму. Добова потреба у воді. Питний режим. Аналіз якості та вибір води. Мінерали. Вітаміни. Антиоксиданти. PH баланс, гомеостаз. Алкоголь. Вміст Е речовин в продуктах харчування. Практика. Відповіді на питання. Домашнє завдання: складання меню для схуднення і набору ваги.
Метаболізм – обмін речовин. Катаболізм і анаболізм. Що впливає на швидкість метаболізму. Калорії і їх джерела. Добова потреба в калоріях. Основний обмін. Коефіцієнт фізичної активності. Практика: обговорення складених учнями меню, визначення помилок. Відповіді на питання. Домашнє завдання: робота над помилками
Алгоритм ведення клієнта. Правила складання добового раціону харчування при схудненні, наборі і підтримці ваги. Приклади програм харчування. Відповіді на питання. Домашнє завдання: скласти меню для себе, під свою мету