5 кроків до здорового харчування

Зайва вага – це явна ознака порушення стану здоров’я. Але нерозумні спроби позбавитися від зайвої ваги можуть ще більше погіршити стан речей. Для людини із зайвою вагою важливо не просто позбутися від непотрібної жирової маси, а й паралельно поліпшити своє здоров’я. Тому в більшості випадків таким людям потрібно рекомендувати не радикальною дієти, а поступову корекцію раціону, мета якої – зробити харчування максимально чистим і правильним. І лише потім – вводити обмеження по калорійності, які безпосередньо вплинуть на вагу.

Перший крок
Урізноманітнити раціон. У щоденному раціоні людини повинні бути різні джерела харчових елементів, так як жоден продукт не може повністю забезпечити денну потребу в волокнах, вітамінах, мікро і макроелементів.
Різноманітність смакових характеристик зменшує тягу до продуктів, які шкідливі для здоров’я: багатими рафінованими вуглеводами, тваринними і рослинними жирами.

крок другий
З кожним прийомом їжі необхідно отримувати порцію харчових волокон, повільних вуглеводів, мінеральних сполук і вітамінів групи В і С. Для цього включайте в свій раціон цільнозернові макаронні і булочні вироби, різні крупи.

Існує думка, що ці продукти сприяють відкладенню жиру. Але так відбувається тільки в тому випадку, якщо з’їдати їх занадто багато в поєднанні з іншими жирними продуктами або швидкими вуглеводами.
Блюдо з крупи або цільнозернових макаронів в поєднанні з нежирним м’ясом або рибою – відмінний вибір для сніданку або обіду.

крок третій
Щодня в раціоні повинні бути присутніми овочі та фрукти. Загальна вага овочів і фруктів – близько 400 гр. Дві третини цієї кількості має припадати на овочі та одна третина – на фрукти. Вибирайте сезонні овочі, віддавайте перевагу тим, що мають зелене забарвлення. У зимовий період можна замінити свіжі овочі замороженими – вітамінний і мінеральний склад при сучасних методах шокової заморозки залишається практично незмінним.

крок четвертий
Кисломолочні та молочні продукти – хороше джерело кальцію. Особливо актуально їх споживання для жінок, дітей і підлітків. Додатковими джерелами кальцію в раціоні можуть бути: риба, листові овочі і овочі, які мають темно-зелене забарвлення.

крок п’ятий
Зменшіть в раціоні м’ясо з високим вмістом жиру. М’ясні продукти, напівфабрикати слід виключити зовсім, так як при приготуванні в них додають кілька видів жирів, в результаті чого споживання навіть малої кількості м’ясних виробів може призвести до перевищення рекомендованої добової норми жирів в раціоні